Jaunųjų astronomų viktorina „Po žvaigždėtu dangum“ 2022

Atgal

Lapkričio 26 d. Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centre po dviejų metų pertraukos gyvai vyko  tradicinė jaunųjų astronomų viktorina „Po žvaigždėtu dangum“. Iš gausaus būrio norinčių dalyvauti viktorinoje buvo atrinkta 70 mokinių iš Jonavos, Marijampolės, Molėtų, Palangos, Prienų, Šiaulių, Utenos, Vilniaus mokyklų bei Šiaulių techninės kūrybos ir Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centrų.

Atsitiktine tvarka mokiniai buvo suskirstyti į 10 komandų, pavadintų Lietuvoje nenusileidžiančių žvaigždynų lotyniškais vardais. Kiekvieną komandą sudarė 7–12 klasių mokiniai iš įvairių Lietuvos mokyklų.

Viktorinoje mokiniams buvo pateikta 10 komandinių ir asmeninių užduočių komplektų. Užduotims atlikti reikėjo ne tik teorinių astronomijos, fizikos, matematikos žinių, bet ir kūrybiškumo, darnaus komandinio darbo.

Užduotys buvo labai įvairios –  žvaigždėlapyje reikėjo įvardinti Lietuvoje nenusileidžiančius žvaigždynus ir užrašyti jų lotyniškas santrumpas; pademonstruoti gebėjimą naudotis sukamuoju žvaigždėlapiu (planisfera); pagal nuotraukas nustatyti kosminius objektus; išspręsti astronominį kryžiažodį ar uždavinį; atsakyti į vairių sričių klausimus ir kitokios linksmos kūrybinės užduotys. Viena iš linksmiausių užduočių – „Visi Mėnulyje“, kai vienam komandos dalyviui yra užrišamos akys, o kitas pasirenka skaidrę su paveikslėliais ir turi pirmajam paaiškinti, kas tuose paveikslėliuose yra pavaizduota, nenaudodamas to žodžio šaknies ir neaiškindamas po raidę.

Užduočių atlikimą vertino: dr. Ieva Šablevičiūtė-Visockienė, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras; dr. Laurynas Pašakarnis, UAB „Thermo Fisher Scientific Baltics“; Romas Davidonis, VU Molėtų astronomijos observatorija; Justinas Turčak, Vilniaus universitetas; Karolis Markauskas, UAB Nanoavionics; Martynas Lukas Šliažas, Vilniaus universitetas; Justas Balčiauskas, Kauno technologijos universitetas; Ignas Juodžbalis, Mančesterio universitetas; Artūras Žukovskij, UAB Quadigi.

Sveikiname Arijų Malakauską, ir jo komanda pasivadinusią Žirafos žvaigždyno lotynišku vardu „Camelopardalis“  surinkusią 129,5 taškus ir pelniusę pirmąją vietą. Antroji vieta atiteko „Ursa Minor“ (Mažųjų Grįžulo Ratų žvaigždynas)  komandai ir Pijui Tydmanui surinkusiems 117 taškų. Trečiąją vietą su 116,5 taškų laimėjo „Lacerta“ (Driežo žvaigždynas) komanda ir Aistis Šukys. Laimėtojams  įteikti diplomai, medaliai ir organizatorių bei rėmėjų prizai. 

Mokinius paruošė astrofizikos būrelio mokytojas Vacys Jankus

Kol mokiniai sprendė viktorinos užduotis, mokytojai dalyvavo seminare „Nuo mėgėjiškų stebėjimų iki ateities matavimų galimybių modelių“.

Nuotraukos mokytojo V.Jankaus

Šiaulių techninės kūrybos centras,
biudžetinė įstaiga
Stoties g. 11, LT-77156, Šiauliai
Tel. (8-41) 523965
El. p.: rastine@siauliaitech.lt
Duomenys apie įstaigą kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 190539799


© 2024 Visos teisės saugomos. Šiaulių techninės kūrybos centras