Desertų fotografija. Pamokos planas

 

Šiaulių techninės kūrybos centro mobiliosios fotografijos būrelio mokytoja Simona Umaraitė dalinasi deserto fotografijos pamokos planu. Tikimės ši veikla bus įdomi ir naudinga 12-18 metų mokiniams.

DESERTŲ FOTOGRAFIJA

Pamokos tikslas: išmokyti vaikus, kaip daryti patrauklias ir įsimintinas desertų nuotraukas socialinei žiniasklaidai, tinklaraščiams ar asmeniniam albumui. Šioje pamokoje daugiausia dėmesio skiriama pagrindiniams maisto fotografavimo principams, kompozicijai ir stilizacijai.

Reikalingos priemonės:

 

Trukmė: 90 minučių.

Pamokos planas:

Įvadas (10 min.): aptarkite vizualiai patrauklių desertų nuotraukų svarbą šiuolaikiniame skaitmeniniame amžiuje. Paaiškinkite, kad gerai nufotografuoti desertai gali sustiprinti prekės ženklą ir padėti išsiskirti socialinės žiniasklaidos platformose.

Apšvietimo supratimas (15 minučių):

Pabrėžkite natūralios šviesos arba išsklaidytos dirbtinės šviesos svarbą fotografuojant maistą. Parodykite desertų nuotraukų, darytų esant skirtingoms apšvietimo sąlygoms (aštrūs saulės spinduliai, minkšta lango šviesa, dirbtinė šviesa), pavyzdžių ir aptarkite skirtumus.

Kompozicija (15 minučių):

Aptarkite trečdalių taisyklę ir jos taikymą maisto fotografijoje. Paaiškinkite, kaip išmaniuosiuose telefonuose ar fotoaparatuose naudoti tinklelio linijas. Paaiškinkite apie kadravimą ir pagrindines linijas desertų fotografijose. Parodykite pavyzdžių ir paprašykite mokinių atpažinti šiuos elementus įvairiose nuotraukose.

Kompozicija fotografijoje tai logiškas, harmoningas turinio išdėstymas kadre. Kas yra trečdalio taisyklė? Pagrindinis šios taisyklės principas yra įsivaizduoti , kad dalini nuotrauką į 9 lygias dalis (horizontaliai ir vertikaliai). Taip tavo nuotrauka taps labiau subalansuota ir leis tavo žiūrovui natūraliau ir lengviau palaikyti ryšį. Kitaip sakant, įsijausti. Tyrimai rodo, jog žiūrint nuotraukas, žmogaus akys dažniausiai susikoncentruoja į susikirtimo tašką, o ne į centrą. Kai kuriems fotografams trečdalio taisyklės palaikymas yra paprastas, tačiau kartais tenka šiek tiek pasipraktikuoti. Svarbiausia užduoti sau klausimus: kurie taškai nuotraukoje svarbiausi ir įdomiausi? Kur aš šiuos taškus specialiai statau?. Prisiminkite, kad šios taisyklės laužymas dažnai būna ir palankus! Taip gali pagauti neįtikėtinų ir išskirtinių kampų, tad kai trečdalio taisyklė tampa visiškai aiški – eksperimentuokite!

Stilizacija (15 minučių):

Paaiškinkite rekvizitų, pavyzdžiui, spalvotų lėkščių, indų ir servetėlių, reikšmę. Aptarkite, kaip rekvizitai gali papildyti arba kontrastuoti su desertu. Parodykite, kaip išdėstymas ir rekvizitų naudojimas gali pagerinti bendrą estetiką. Parodykite, kaip vaikai gali naudoti simetriją, asimetriją ir sluoksnius desertų kompozicijose.

Fokusavimas (10 minučių):

Paaiškinkite, kaip padaryti neryškų foną (bokeh), kad desertas būtų patrauklus ir koncentruotas. Išmokykite vaikus, kaip rankiniu būdu sufokusuoti tam tikrus deserto elementus, kad būtų pasiektas meninis efektas.

Praktika (20 minučių):

Pateikite pasirinktus desertus ir rekvizitus, kad vaikai galėtų praktiškai išbandyti tai, ko išmoko. Paskatinkite juos padaryti po kelias kiekvieno deserto nuotraukas, eksperimentuojant su skirtingais kampais, kompozicijomis ir apšvietimo sąlygomis.

Grįžtamasis ryšys (10 minučių):

Visi kartu peržiūrėkite padarytas desertų nuotraukas. Skatinkite konstruktyvų grįžtamąjį ryšį ir aptarkite, kas pavyko gerai, o ką būtų galima patobulinti.

Namų darbų užduotis (5 minutės):

Paveskite vaikams išsirinkti desertą, jį apipavidalinti ir padaryti patrauklią nuotrauką taikant išmoktus principus. Šiomis nuotraukomis jie gali pasidalyti per kitą pamoką arba atsiųsti mokytojui.

Apibendrinimas (5 minutės):

Apibendrinkite pagrindines pamokos sąvokas ir pabrėžkite, kad praktika ir kūrybiškumas yra būtini norint pagerinti desertinės fotografijos įgūdžius.

Papildomi patarimai:

 

 

Šiaulių techninės kūrybos centras,
biudžetinė įstaiga
Stoties g. 11, LT-77156, Šiauliai
Tel. (8-41) 523965
El. p.: rastine@siauliaitech.lt
Duomenys apie įstaigą kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 190539799


© 2024 Visos teisės saugomos. Šiaulių techninės kūrybos centras